Exploradora de musica

Sterke gypsy swing met het Global Orchestra

March 17th 2012 in Uncategorized

Twee avonden lang stond het Global Orchestra op het podium van het Beauforthuis midden in de bossen bij Austerlitz, niet ver van Zeist. Het 11-koppige gezelschap voerde het publiek mee op een muzikale reis door het landschap van de zigeunermuziek, ingebracht door de Basily familie, en van de akoestische gitaarmuziek van Erik Visser (Flairck). Violen, cymballon, cajón en diverse fluiten completeerden het geheel.

Tekst: Rik van Boeckel

Erik Visser ontmoette de Basily familie in de buurt van Delft waar hij ooit woonde. Tegenwoordig is Austerlitz zijn woonplaats. De Basily’s wonen nog steeds in Rijswijk. De Basily’s zijn Tucsi (viool), Popy (sologitaar), Zonzo, Gino (ritmegitaar). De groep wordt aangevuld met een internationaal gezelschap: uit Italië Marc Giordani (contrabas), Antal Steixner (cajón. Hongarije), Luluk Purwanto (viool. Indonesië), Jeroen Goossens (fluiten. Nederland), Pablo Ortiz (bas,jarana, 10 snarige gitaar. Mexico) en Marius Preda (cymballom, accordeon. Roemenië). De laatste werd in Austerlitz vervangen door Bokkie Vink (StriCAt).
Het Global Orchestra speelde veel repertoire van de in het Stadstheater in Zoetermeer opgenomen DVD en CD. De muziek van de groep is geworteld in diverse tradities zoals Franse Gypsy jazz dat goed te horen was in Django Reinhardt’s Minor Swing. Toch kleuren de Basily’s die muziek toch weer anders dan bijvoorbeeld het Rosenberg Trio. Het samengaan met andere tradities zoals die uit Oost-Europa en Indonesië maakt de muziek nog interessanter. En Erik Visser’s Flairck-achtergrond komt in de ballad Gypsy Emigrant mooi samen met de stijl van de Basily’s.

En er is muzikaal nog veel meer te proeven zoals het cajónspel van Antal Steixner en de bijzondere vioolklanken van Luluk Purwante. De Indonesische speelde naast een aantal voortreffelijke solo’s ook een mooi Sundanees kinderlied: Es Lilin. Jeroen Goossens (uit Breda) toverde diverse fluiten tevoorschijn, naast de bekende dwarsfluit en panfluit ook de gigantische contrabasfluit waarop hij een bijzonder staaltje van zijn kunnen ten beste gaf. Pablo Ortiz viel vooral op door zijn spel op de jarana, een gitaar uit Mexico, en de 10-snarige gitaar (Prelude in A Minor) die in Mexico is gebouwd.
Het meest centraal stonden de twee gitaristen: Popy Basily die met zijn sprankelende gitaarspel het publiek betoverde, en Erik Visser die met de energie van een rockgitarist zijn akoestische gitaar bespeelde, het orkest steeds op sleeptouw nam. Gelukkig werd er niet alleen zittend gemusiceerd, Erik Visser, Luluk Purwanto, Jeroen Goossens en Tucsi Basily speelden staand diverse duetten met elkaar. Er werd flink veel op hoog tempo gespeeld waardoor je als toeschouwer soms enigszins overvoerd raakte. Maar ondanks tempo- en melodiewisselingen bleef het spelniveau onverminderd hoog en bleef het genieten van het Global Ochestra.

Lees ook de vier sterren recensie in Jazzism:

Recensie Jazzism april 2012 – Global Orchestra


Comments are closed.


Recent Comments
  • No comments